Naar Domaine de Palanchou met tussenstop Parijs

Wij reisden afgelopen zomer met de trein via Parijs naar Domaine de Palanchou. En dat was een hele leuke ervaring!

Parijs met kinderen

Sinds we een vakantiehuis hebben in het Zuidwesten van Frankrijk volg ik de aanbiedingen van de Franse spoorwegen (tip: OUI.sncf). Het leek mij namelijk geweldig om met de jongens (5 jaar) met de trein via Parijs naar Bordeaux te reizen. En daarna verder naar ons huis. 

Afgelopen zomer was het zover en stapten we op een winderige donderdagochtend in Rotterdam op de Thalys. Lekker lezen, muziek luisteren, filmpjes kijken, tekenen en spelletjes spelen. Drie uur later stapten we uit, namen we een taxi naar ons hotel en struinden we al door de Marais!

Tips voor dag 1

Jardin de Palais Royal
Na het ontbijt in de gezellige ruimte van het hotel, wandelden we naar de tuin van Jardin de Palais Royal. Denk: herenhuizen, zuilengalerij, fontein en van die Luxembourg loungestoelen. De jongens vinden het kunstwerk met zwart/wit gestreepte zuilen van verschillende hoogtes te gek om op te spelen. Ook de zandbak is een hit en uiteraard wordt er een bootje gemaakt om te laten varen in de fontein. Achter de bomenrijen ligt Bonjour waar je koffie met iets lekker kunt halen. 

Louvre, Arc de Triomphe en de Jardin des Tuileries
We liepen door naar het Louvre en de Arc de Triomphe. In de Jardin des Tuileries is in de zomer een superleuke kermis bij het reuzenrad. We stapten vol goede moed in en vonden het uitzicht waanzinnig. Je blijft bovenaan wel even ‘hangen’ dat vonden wij geloof ik spannender dan de kinderen. Na een dwaze rit door het spookhuis en lekker glijden van de enorme glijbaan stapten we in de metro (Franklin D. Roosevelt) naar Jardin d’Acclimatation.

Jardin d’Acclimatation
Na een kort stukje lopen vanuit de metro kom je bij een geweldig mooi aangelegd pretpark in het Bois de Boulogne (16e arrondissement). De naam wijst op de oorspronkelijke functie: hier moesten planten en dieren uit de overzeese kolonies wennen aan het Franse klimaat. Nu is het vooral heerlijk groen, rustig en erg leuk voor de kinderen!

Na een paar uurtjes attracties, spelen in de speeltuinen en dieren kijken namen we rechtstreeks de metro terug naar ons hotel (Saint Paul).

Tips voor dag 2

Fietsen door Parijs
Omdat er nu overal fietspaden zijn kun je lekker door Parijs crossen. We pakten de metro naar Charles de Gaulle-Étoille en haalden de bakfiets op bij Baja Bikes (vooraf reserveren). We fietsten als eerste naar de Eifeltoren! We zijn hier niet naar boven gegaan, maar dit kun je uiteraard doen. Handig om je kaartjes online al te boeken. 

Het magische Natuurhistorisch museum
We fietsten lekker langs de Seine naar de Notre Dame en door naar de Grande Galerie d’Evolution. Een natuurhistorisch museum voor kinderen. Verwacht geen setje opgezette dieren, maar een indrukwekkend gebouw en een collectie waar de kinderen (en jij) ogen bij tekort komen. Een waanzinnige ervaring! In het park waar het museum ligt zit ook een dierentuin en je kunt heerlijke crèpes en ijs eten bij de foodtrucks van Louise. Wij sprongen weer op de fiets en streken einde van de dag neer bij een van de barretjes van Paris Plages. Hier wordt in de zomer het strandgevoel langs de Seine gecreëerd met strandstoelen en allerlei activiteiten. De speeltoestellen maar ook de klimmuur tegen de kade waren erg in trek bij kinderen. Terwijl we borrelden en UNO speelden keken we uit over de rivier.

Door naar Bordeaux en Domaine de Palanchou
We vertrokken de volgende dag met TGV vanaf Paris Montparnasse (let op, dit is een ander station dan waar je aankomt vanuit Nederland) naar Bordeaux St-Jean (ongeveer 2 uurtjes reizen). Aan de achterkant van dit moderne station zit de autohuur en liepen we zo de parkeergarage in om te vertrekken. Nog twee uurtjes rijden en toen konden de jongens weer los op de trampoline bij ons domein! 

Overnachten
Wij checkten in bij Hotel Jeanne d’Arc, hartje Marais. We hadden een familiekamer op de begane grond. Wat ons opviel was dat we haast geen straatgeluiden hoorden terwijl we naast een geweldig plein zaten vol restaurantjes, Place Sainte-Catherine. 

Eten & drinken
In de straat waar Hotel Jeanne d’Arc zit kun je allerlei kleine gerechtjes eten bij La Mangerie. Op het pleintje Place Sainte-Catherine hebben we lekker Frans gegeten op een van de terrassen. Ook in de Marais en easy met kinderen is Fuxia (Italiaans).

Netflix tips om in de stemming te komen
Dix Pour cent over een agentschap in Parijs, hilarisch!
L’Agence over een Franse makelaarsfamilie, heerlijk Parijse huizen binnenkijken.
Emily in Paris (hierin is de Jardin de Palais Royal ook vaak te zien).

Fieke den Boer (samen met Mark trotse eigenaar van Domaine de Palanchou)

Uit de Lot-et-Garonne komen de beroemde pruimen uit Agen. Het huis heeft ook nog een eeuwenoude oven waar de pruimen vroeger in werden gedroogd.

Waar is ons huis?

257 Chemin de Palanchou
47140 Auradou
Lot-et-Garonne
Frankrijk

+31(0)611320371 (NL&EN)